SÅDAN FUNGERER DIT NYE VARMEVÆRK I VORBASSE

Vorbasse Varmeværk kommer til at producere op til 98% fossilfri fjernvarme på årsbasis ved hjælp af den nyeste teknologi på markedet.

Når Vorbasse Varmeværk starter op i efteråret 2025, så vil fjernvarmen blive leveret af en stor varmepumpe. Store varmepumper er en del af fremtidens energiforsyning. De giver fordele for både andelshaverne, varmeværket og hele vores energisystem.

Der bliver også etableret en akkumuleringstank på 2023 m2, så varmepumpen kan køre i de timer, hvor der er de laveste elpriser og opbevare det varme vand, til der er brug for det ude i husene.

Der bliver også indsat en gaskedel. Den skal være med til at sikre, at alle andelshavere får varme. Den vil typisk blive sat i gang, på de koldeste dage, hvor efterspørgslen er størst. Gaskedlen fyrer med naturgas.

Det flerstrengede system sikrer, at andelshaverne altid er sikret fjernvarme, hvor omkostningerne holdes nede, hvor der er et stort fokus på CO2-udledningen og hvor forsyningssikkerheden er i top.

Stabil pris til andelshaverne

Den nye varmepumpe er på 4MW og er med til at afbalancere elnettet. For el på nettet skal forbruges samtidigt med, at det produceres. Når der produceres for meget el på nettet, så sættes varmepumpen automatisk i gang med at varme fjernvarmevandet op. Hvis der ikke er brug for det i byen, kan det lagres på akkumuleringstanken, til der er brug for det ude hos andelshaverne.

Det giver en stabil pris for andelshaverne, da varmeværket derfor ikke er afhængigt af de svingende priser på elmarkedet. Og GEV har hele tiden fokus på at producere den billigst mulige fjernvarme.

Varmepumpen kan fungere, selvom der er is eller sne, da den fungerer helt ned til –15 grader. Det varme vand som sendes ud til andelshaverne, vil have en temperatur på omkring 70 grader.

En del af den grønne omstilling

Akkumuleringstanken kan opbevare nok varme til Vorbasse andelshaverne i omkring 2 dage afhængig af varmebehovet. Sammen med gaskedlen sikrer den, at der altid vil være varme nok til alle ejendomme i byen, som er koblet på fjernvarmenettet - selv på de kolde dage. Akkumuleringstanken bliver 24 meter høj og får en diameter på knap 11 meter. Den bliver isoleret, inden den bliver beklædt med trapezplader, så varmetabet er minimalt.

At Vorbasse by går fra gas til fjernvarme vil spare miljøet for 780 tons CO2 årligt. Det svarer til at køre 6,5 millioner km i en benzinbil eller køre rundt om Jorden 162 gange. Hvilket har en enorm miljømæssig effekt og bidrager positivt til den grønne omstilling.


© copyright GEV 2024.

Verified by MonsterInsights