Spar på energien

Energipriserne er på himmelflugt mange steder og for nyligt viste en undersøgelse af mere end hver femte dansker nu aktivt interesserede sig for sin elregning. Dette tal var i 2021 blot hver tyvende dansker.

Energien er højaktuel og vi må alle gøre noget for at modsvare de store priser på indkøb af energi som vi oplever. Når vi alle sparer lidt hver, så mindsker vi også behovet for indkøb af energi, hvilket vil afspejles sig i priserne over tid. Sammen kan vi være med til at gøre en forskel på prisen - og det vil uden tvivl også være godt for miljøet.

I denne føljeton vil vi hen over onsdag, torsdag og fredag i uge 37 give jer 3 gode råd til at spare på henholdsvis vand-, varme- og elregningen. Læs med herunder og følg gerne med på Facebook, hvor vi opdaterer med nye råd i denne uge.

Link til GEVs Facebook

 

(Kilder: Energistyrelsen)

Sådan sparer du på VAND-regningen

#1

- Tag kortere bade. Bruseren bruger meget vand, og hvis du korter mindst 5 af familiens ugentlige bade ned fra 15 til 5 minutter, så sparer du ifølge energistyrelsens hjemmeside op til 4.900 kr. om året.

#2

- Drop dryppende dråber. Løbende vand er meget ødelæggende for dine forsøg på at spare på vandet. Se selv her:

Vandhane:

  • Langsomt dryp (ca. 1 dråbe pr. sekund): 20 liter i døgnet = ca. 500 kr. pr. år
  • Hurtigt dryp: (ca. 4 dråber pr. sekund): 80 liter i døgnet = ca. 2.100 kr. pr. år
  • Løber med tynd stråle: 275 liter i døgnet = ca. 7.400 kr. pr. år.

Toilet:

  • Løber, så det er svært at se: 275 liter i døgnet = ca. 7.400 kr. pr. år
  • Løber, så det kan ses: 550 liter i døgnet = ca. 14.700 kr. pr. år
  • Løber, med uro på overfladen: 1100 liter i døgnet = ca. 29.400 kr. pr. år

Du kan også overveje at få installeret en vandalarm. Den giver alarm, hvis der har været vandforbrug i et vist antal timer. Mange nyere vandmålere har denne funktion indbygget. GEVs kundeportal kan også senere i 2022 udsende advarsler til dig, hvis dit forbrug pludselig ændres drastisk. Det vil vi fortælle mere om når det er klar til at komme i drift.

#3

- Brug vandbegrænsere eller perlatorer. Vandbesparende brusehoveder eller perlatorer til vandhanerne sparer dig for meget vand. Kvaliteten af brusehoveder med sparefunktionen i dag er så gode, at du ikke vil kunne mærke forskel. En perlator er et mundstykke du sætter på vandhanen, hvorfra den iblander luft i vandet. Den er billig og kan købes i byggemarkeder.

 

Se endnu flere råd på Energistyrelsens hjemmeside.

Sådan sparer du på VARME-regningen

#1

- Skru ned for termostaten. For hver grad du skruer ned, så sparer du cirka 5% på din regning. Du skal dog stadig holde dig på mindst 16 grader for at holde skimmelsvamp fra døren og hvis det ikke skal blive for krævende at varme op igen. Hvis du har rum, hvor døren kan lukkes og som ikke bruges så ofte, så kan du evt. skrue ned til 16 grader her og holde temperaturen lidt højere i resten af huset.

#2

- Mærk på dine radiatorer. Mærk først, hvor det varme vand går ind og dernæst, hvor vandet løber fra radiatoren. Det første sted skal helst være så varmt som muligt og returløbet så koldt som muligt. Det viser, at du udnytter det varme vand bedst muligt. Forskellen mellem varmt og koldt rør på hver radiator skal helst være ens. Er der forskel kan det tyde på, at der en ventil eller måler der ikke duer på den radiator. 

Grunden til at du skal gøre det er, at du betaler for gennemløbet af vand. Jo bedre du afkøler vandet når det løber gennem radiatoren, jo mindre mængde fjernvarmevand bruger du.

Derudover anbefaler vi, at du sikrer at dine radiatorer i samme rum bevarer samme temperatur.

#3

- Tænd langsomt for fjernvarmen og spar penge. Videnscentret Bolius har lavet en glimrende guide til at spare nogle penge på langsomt at tænde op i anlægget op mod fyringssæsonens start. Læs meget mere om det lige her: Fjernvarme - tænd langsomt og spar op til 1.000 kroner (bolius.dk)

Sådan sparer du på EL-regningen

#1

- Sluk for Standby-produkter. Flere af os lader vores elektronik stå standby, også mens vi er på ferie. Der er jo ingen grund til at lade de apparater trække en masse strøm, særligt ikke når vi ikke skal bruge dem. 

Besparelsen af hænger af:

  • Hvad står på standby, som kan slukkes?
  • Hvor mange apparater?
  • Alderen på apparatet.

Ca. 10-15% af dit samlede elforbrug bruges af apparater på standby. Jo ældre dit udstyr er, jo mere bruger det som regel i strøm - også på standby-funktion.

Derfor - hvis du er væk i længere perioder, så sluk for dine elektriske apparater på hovedkontakten.

#2

- Sluk lyset. Det lyder enkelt, men omkring 10-12% af dit samlede elforbrug kommer fra belysning. Særligt i de lyse timer kan du med fordel slukke alt lyset. Derudover kan du slukke lyset i de rum, hvor du ikke befinder dig, eller måske nøjes med en hyggebelysning om aftenen?

Derudover skal du naturligvis skifte dine pærer til LED. Særligt vigtigt er det at undgå Halogen-spots, som er en stor synder i forhold til LED. Bruger du et spot i 6 timer om dagen i et år, kan du spare mellem 200-300 kr. pr spot om året.

#3

- TV'et, computere og spillekonsoller bruger mest strøm. For mange familier står underholdningskonsoller faktisk for op mod 35% af deres gennemsnitlige årlige elforbrug. Fælles for dem er, at de også bruger strøm når de står på standby. Køb en elskinne, der slukker dem helt eller sørg for at slukke på kontakten når du er færdig med at se eller spille.

 

Vidste du, at du altid kan låne et barometer hos GEV? Så kan du måle hvor meget el dine produkter bruger. Ring til kundeservice og hør om vi har nogen hjemme, eller tag chancen og kom ud forbi Tårnvej 24.

Varme
Vandhane
stikdåse